image_pdfimage_print

21 maja 2020 r. o godz. 16.14 do Stanowiska Kierowania Komendanta Powiatowego w Mońkach wpłynęło zgłoszenie o pożarze zakładu mięsnego w Dziękoniach, Gmina Mońki. Po przybyciu straży pożarnej na miejsce zdarzenia stwierdzono, że w budynku murowanym docieplonym styropianem pali się sadza w przewodzie kominowym w jednej z komór wędzarni oraz pali się poszycie dachowe nad komorą wędzarni. Z przeprowadzonego rozpoznania okazało się, że prąd oraz dopływ gazu do budynku zostały odłączone. Działania zastępów polegały na zabezpieczeniu miejsca zdarzenia, podaniu trzech prądów wody w natarciu na źródło ognia oraz jeden w obronie do środka budynku od strony hali produkcyjnej. Równocześnie z działaniami gaśniczymi była prowadzona rozbiórka dachu oraz wycięty został otwór w poszyciu dachowym (przy użyciu mechanicznej piły do stali) w celu dotarcia do zarzewia ognia. Następnie dokonano oddymienia i przewietrzenia budynku. Ratownicy pracowali w sprzęcie ODO. W trakcie trwania działań gaśniczych udzielono jednemu z pracowników pierwszej pomocy przedmedycznej i przekazano poszkodowanego przybyłemu na miejsce Zespołowi Ratownictwa Medycznego. W akcji trwającej 2 godz. 03 min. brało udział 7 samochodów ratowniczo-gaśniczych, 1 samochód operacyjny i 33 strażaków z: JRG Mońki, OSP Knyszyn, OSP Krypno, OSP Mońki, OSP Zastocze.

Opracował: mł. bryg. Sławomir Szafrański – KP PSP Mońki
Zdjęcia: Łukasz Rutkowski – prywatne archiwum